Оборотът на търговците в Гърция за Коледа е нараснал с

...
 Оборотът на търговците в Гърция за Коледа е нараснал с
Коментари Харесай

Търговията на дребно за първи път с ръст от началото на кризата

 Оборотът на търговците в Гърция за Коледа е повишен с 2,5 на 100 и това се случва за първи път от началото на икономическата рецесия в страната, само че този растеж никога не е на равнищата от интервала 2008-2009 година преди рецесията, оповестява в. " Катимерини ".
Смята се, че в границите на тези 7-8 години магазините в Гърция са понесли загуби в размер на близо 2 милиарда евро или 35,2 на 100 от техния оборот. Изнесени от изданието данни на института за търговия и услуги демонстрират, че оборотът за Коледа тази година е записал растеж от 2,5 на 100. В най-големите търговски обаче обаче растежът е бил по-висок и е възлизал на 5-6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

В същото време обаче в по-малките магазини и вериги търговците са записали негативни стойности и те са до 12 на 100. В безспорни числа оборотът на търговците на дребно през декември е бил 4,09 милиарда евро, до момента в който през декември 2016 година този оборот е възлизал на 4,03 милиарда евро.

Гръцките търговци са на мнение, че оборотът им е щял да бъде по-голям, в случай че данъчните им отговорности не са били толкоз доста през последния месец на годината, които се изчислявали на 4 милиарда евро.

Въпреки това, упованията на търговците на годишна база са за оборот, който за 2017 година ще възлезе на 42 милиарда евро по отношение на 41,4 милиарда евро през 2016 година и за растеж от порядъка на 1,5%.

Повечето консуматори в Гърция започнаха покупки при започване на месеца, като напорът по магазините се е засилил от 16 до 24 декември, а единствено 11% от тях били решили да напазаруват в последните дни на годината.

Търговците в южната съседка оповестиха, че ще стартират зимните понижения на 8 януари 2018 година и че те ще продължат до 28 февруари 2018 година, написа още в. " Катимерини ".
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР